Към съдържанието

 • Вход чрез Facebook Log In with Google      Вход   
 • Регистрация

Снимка

Цитати от Учителя, подбирани от Цвета Коцева

Цитати

 • Please log in to reply
9 отговора на тази тема

#1 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 18 април 2015 - 10:06

fasebook.jpg

 
Цвета Коцева сподели своя снимка.
 
Иде възкресението на Любовта!
Сега няма да казвате "Христос воскресе!", но ще кажете: Да възкръсне Любовта! Да се разпръснат враговете, които ни мразят!
В Любовта има само един път - пътят на Мъдростта.
Любовта носи само едно благо - добродетелта.
Любовта си служи само с едно право - Божията Правда.
Желаем да срещнем Христа и той да ни каже лозинката за новия живот - възкресението на Любовта!
 
формула 255, Молитвена хранилница

 

Прикачени миниатюри

 • 11150322_669475849824187_784904402646869729_n.jpg


#2 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 18 април 2015 - 01:27

fasebook.jpg

 
Цвета Коцева сподели своя снимка.
 
***Всяко съзнание може да се представи във вид на кръг. Според това, доколко е широко и пробудено дадено съзнание, дотолкова и този кръг ще бъде голям. В такъв смисъл съзнанията на всички същества се представят във вид на безброй концентрични кръгове, от които вътрешният е най-малък. Външният кръг, като най-голям, прониква през всички останали съзнания, които неизбежно трябва да му се подчиняват. Те съставят органи на външното съзнание, което, от своя страна, ги направлява. Значи всяко вътрешно съзнание трябва да се подчини на всяко външно, което е над него, а всички заедно трябва да се подчиняват на най-външния кръг…Светиите, ангелите, гениите, това са кръгове, които съществуват в самия тебе и стоят над твоето съзнание. Ти можеш да виждаш само това, което е под тебе, но не можеш да виждаш онова, което е над тебе. Това, което е над тебе, всякога може да те вижда. Понякога вие усещате влиянията на външните кръгове. Съществата от тия кръгове предварително още знаят какво ви чака, какви страдания ви се готвят, затова вземат мерки да ви помогнат. Те виждат, че вие сте тръгнали в крив път, и започват да ви въздействат. Ако не можете да ги разберете, те ще ви създадат такъв род страдания, които събуждат вашата мисъл. Щом почнете да мислите, започвате правилно да чувствате и тръгвате в правилния път…
Да допуснем, че имате всичко 30 кръга, т. е. 30 съзнания, които се проникват едно друго. Най-външният кръг има сила и власт да заповяда на останалите 29; обаче най-вътрешният няма никаква власт, никаква сила. Той се чувства сам, всички могат да му заповядват. Той заповядва само на себе си. Съзнанието на всеки човек постепенно се разширява и в този процес той изживява различни състояния. Когато се намира в най-вътрешния кръг на съзнанието, човек се усеща съвършено сам, от всички изоставен, никой не го обича и мисли, че нищо не може да направи. Това състояние се продължава около два-три часа. След това съзнанието му започва по малко да се разширява; той минава през всички останали кръгове на съзнанието, докато най-после дойде до 30 кръг. Щом влезе в това съзнание, човек започва да се чувства свободен, доволен от себе си. Той мисли, че много знае, че всичко може да направи. Според законите на астрологията и на хиромантията може точно да се определи в кой кръг на съзнанието се намира човек. Никой не може да остане постоянно в един и същ кръг. В съзнанието му стават постоянни слизания и качвания. Това именно представя красотата на живота. Художникът може да нарисува тия кръгове, според които всеки ден можете да определяте, в кой кръг на съзнанието се намирате. Всеки кръг е свързан с известни сили на природата, вследствие на което човек е носител на тия сили. Добре е да нарисувате тия кръгове с цветни моливи, а в средата им да поставите човека. Ще имате една хубава картина, която трябва да изучавате. Тези кръгове представят новите съзнания, които действат в света.
 
КРЪГОВЕ НА СЪЗНАНИЕТО – ООК-6/28.12.1927г.
 
 

 

Прикачени миниатюри

 • 10354665_668736359898136_2522451226153346901_n.jpg


#3 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 18 април 2015 - 01:32

fasebook.jpg

 
Цвета Коцева сподели своя снимка.
 
 

 

Прикачени миниатюри

 • 11127817_668735379898234_3629252144592427396_n.jpg


#4 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 19 април 2015 - 11:18

fasebook.jpg

 
Цвета Коцева сподели своя снимка.
 
***Ще се събирате на малки хармонични групи, докато изтече мътилката, след 2000 година сме ние – и тук, и в целия свят. Изпълнявайте това, което съм казал, ако искате да ви се помогне отгоре, защото злото винаги се е мъчило да пречи на Христа и на мене – да изопачава Истината. Когато вече мене няма да ме има, ще се нахвърлят като оси върху вас, ще потърсят печалба от Словото. Аз дойдох да ви обогатя духовно, а не материално. Скъпо ще платят тия, които мислят да се обогатяват от беседите, да коригират това, което не знаят, да пишат съчинения от моите книги. Аз знам, че ще ги има, вие сами ще проверите това, което казвам. Наблюдавайте – и ще се уверите в думите ми. Владиците и поповете ми пречеха всячески, ще видите какво ще стане с тях. Защо бяха против мене? Защото казвам, че на Бога се служи безплатно! Бог никога не оставя добрите си служители, той се грижи за тях!


#5 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 10 май 2015 - 07:01

fasebook.jpg

 

*** Разумният свят иска, щото противоречията между всички живи същества да се разрешат правилно, не насила, а по закона на свободата. Страхът у хората се дължи на неразбраните работи.“ Учителят
Не се страхувайте, приятели! Време е да изпъдим страха и да възстановим доверието помежду си. Време е да започнем открито, добронамерено и толерантно да решаваме въпросите, които засягат всички.
Не се страхувайте, приятели!
Моля, не ми пишете съобщения. Изкажете се спокойно и открито.

 

„БЕЗ СТРАХ В ЛЮБОВТА БЕЗГРАНИЧНА!“#6 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 10 май 2015 - 07:18

fasebook.jpg

 
 
Какво се разбира под брат? – Брат не е само онзи, когото виждаш отвън и с когото се разговаряш. Брат е този, когото едновременно виждаш и съзнаваш, че е брат. Тогава между мене и него има три отношения: на Любовта, на Мъдростта и на Истината, които са в правилни отношения между нас. Между такива братя не може да има разногласие. Те могат да имат различни стремежи, но в постъпките си имат нещо общо. Възгледите им за живота също са еднакви. Както той може да те извади от кладенеца, така и ти можеш да го извадиш. Каквото той може да направи за тебе, това и ти можеш да направиш за него.


#7 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 10 май 2015 - 07:26

fasebook.jpg

 

***Питам: Знаете ли, защо окултната школа се намира сега в България? Знаете ли, кой е председателят, кой е секретарят на школата, на коя улица и номер живеят те? Вие не знаете кой е председател и кой е секретар на школата, а искате да знаете, кой са членовете й. Често говорите за Всемирното Бяло Братство, но и тази идея не ви е ясна. Някой казват: “Дали наистина съществува някакво Бяло Братство или е нещо фиктивно?” Един наш познат в Америка от няколко години насам иска да намери някой от членовете на Бялото Братство, но не можe да ги намери. Защо не може да намери нито един от тях? – Защото те не се откриват. Ако срещнете един член от Белите Братя, той никога няма да каже, че принадлежи към Бялото Братство. Той нищо не говори за себе си, но дори минава за прост, за обикновен човек. С това той изпитва вашата прозорливост, вашето знание. Той носи знака на Бялото Братство, но вие сте сляп, няма да го видите. Ако имате вътрешна подготовка да схващате и разбирате, вие ще прогледате и ще видите знака, който Белите Братя носят. По този знак ще ги познавате. 1926#8 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 10 май 2015 - 07:50

fasebook.jpg

 
 
***Много от учениците в Школата са се индивидуализирали, всеки мисли само за себе си, за никого не се интересува, очаква само да дойде Царството Божие на земята. Така живеят и животните. Гледате говедата на полето, всяко от тях мисли за себе си. Обаче, нападне ли вълкът някое от тях, всички тичат на помощ. Ако вълкът попадне в аурата на говедата, те ще го избодат; не попадне ли в тази черта, той ще избяга. По същия начин и вие трябва да си помагате. Дойде ли вълкът и хване едного от вас, останалите трябва да му се притекат на помощ. Помагате ли си взаимно, и Бог ще ви помага. Не си ли помагате, стоите ли настрана един от друг, вълкът ще дойде и ще вземе един от вас. 1926г.


#9 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 17 май 2015 - 05:15

fasebook.jpg

 

ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ И ТРЪГНИ КЪМ ДРУГИТЕ
„Ако искате да се занимавате с окултна наука, най-първо трябва да изучавате себе си. „Познай себе си.” – казва Сократ… Да познаете себе си, ще рече да познаете Висшето, Божественото начало в себе си. С други думи казано, да познаете Бога в себе си…да познаете условията, които от една страна дават направление на вашето растене и развитие, а от друга страна, уравновесяват силите, които действат във вас.”
„Човек трябва да се интересува от това, което става вън и вътре в него.”
„Всяка душа излиза от Бога с цел да научи Живота, да познае себе си. Това е първият подтик, първото движение в съзнанието. Познаването на себе си подразбира познаване на Божественото.”
„Първо човек пуща корени в себе си, а после вече мисли да върви към другите. Да тръгнете към себе си, на ваш език това значи да влезете в себе си.” Учителят
ТРЪГНИ КЪМ ДРУГИТЕ!
(Познай хората като души. Обичай другите.)
* „Тръгни!” – „ Посей семето в земята! Вложи чувство в сърцето. Вложи мисъл в ума.
„Тръгването в известна посока се предизвиква от вътрешен подтик с цел да се извърши нещо.”
* ”към” - „Щом тръгне човек има определена посока, определена цел.”
* ”другите” - „След посаждането семето трябва да поникне, да израсте, да цъфне, да завърже плод и най-после плодът трябва да узрее.”
Учителят П. Дънов
1.Посаждане – постави човека в сърцето и ума си.
2.Поникване – дай му възможност, свобода да се прояви.
3.Израстване – прояви разбиране към проявлението му. Подкрепяй го.
4.Цъфтеж – помогни му да осъзнае себе си като нещо уникално и неповторимо.
5.Връзване на плод – да познае душата си.
6.Узряване на плода – да прояви Божественото си естество.#10 Ани

Ани

  Advanced Member

 • Moderators
 • 708 Мнения:

Публикувано 19 май 2015 - 08:09

fasebook.jpg

 

"Когато някой човек плаче за страданията на другите хора, милосърден ли е той? Не, този човек с плача си само изказва съжаление към другите. Истински милосърдният човек не плаче, но влиза в положението на хората, разбира ги и им помага. Например дойде при вас някой ученик, който не може да реши задачите си. Вие веднага отделяте част от времето си за него и му помагате в решението на задачите. Той има отзивчиво сърце към нуждите на хората. Дойде ли някой при него, той е готов веднага да му помогне…
Разположението на сърцето към услуга във всеки даден случай говори за милосърдие в човека. Ако след като направите услугата, започвате да разправяте какво сте направили, вие не разбирате закона на милосърдието. Според този закон доброто, което правите, никога не се споменава... Нека другите видят доброто, което сте направили. Не е нужно вие сами да го разправяте. ООК-5Теми съдържащи: Цитати

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни