Jump to content
Ани

Отчет на Комисията за изготвяне на предложения за промяна в Устава на Братството:

Recommended Posts

fasebook.jpg


 

О Т Ч Е Т

 

на Комисията за изготвяне на предложения за промяна в Устава на Братството:

1. Комисията беше избрана от Общото събрание на Братството, проведено на 12 и 13. 04. 2014г. в гр. Айтос. Това е втората по ред комисия за изработване на промени в Устава, което показва, че повече от три години в нашата общност текат процеси за промяна в начина на работа, чието разрешаване е наложително, за да се хармонизират отношенията помежду ни.
2. В състава на Комисията бяха избрани: Андрей Грива, Христо Ташев, Станчо Станчев, Благовест Жеков, Радко Колибанеков – адвокат, Веселка Боева – адвокат, Маруся Алексиева – адвокат и Румяна Радкова – адвокат, с очевидния стремеж промените да бъдат изготвени от хора с опит в братството в съчетание с професионалните умения на част от членовете.

3. На първото заседание, провело се на 17.05.2014год. в Братския център в гр. София членовете на Комисията взеха решение да бъдат запознати братята и сестрите със същността и функциите на Устава, както и да се даде възможност на желаещите да дадат предложенията си за промените, които те намират за уместни.

4. Това беше сторено в един от дните на събора на Братската група от гр. Шумен, проведен в местността Мадара на 23 – 25.05.2014год.

5. До Председателя на Комисията постъпиха в писмен, устен или електронен вид предложения от братя и сестри, изложени групово, еднолично, или от братски общности. На практика, предложения постъпиха от около двеста човека. Самите предложения засягаха почти всеки текст от досегашния ни устав.

6. Предложенията бяха обсъждани в продължение на месеци в различни неофициални формати. Въз основа на цялата информация Председателят на Комисията отдели основните проблеми, които предизвикват най-много интерес и напрежение и изготви мотивирани предложения до Комисията. По препоръка на Благовест Жеков тези предложения бяха консултирани и с доц. Силви Чернев – преподавател по граждански процес в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски” и Председател на Арбитражния съд към БВТП, участвал в изработването на сега действащия Устав.
7. Така изготвените предложения, заедно с братските предложения бяха разпратени по електронната поща на членовете на комисията и на Ръководителя на Братството – Слав Славов.

8. Заседанието на Комисията се състоя на 28.03.2015год. в Братския Център. Заседанието беше съобразено с възможностите на всеки член на Комисията. В него не взеха участие Веселка Боева от гр. Пловдив и Благовест Жеков, който изрази становище, че не е давал съгласието си да бъде избран за член на Комисията и не се счита за неин член. На заседанието присъства и Председателят на УС Слав Славов.

9. В комисията се проведоха продължителни дебати и бяха взети решения за предложения за промяна в Устава, гласувани поименно, за което беше изготвен протокол, предоставен на Братския съвет, на членовете на комисиите и на част от братските общности, с чиито адреси разполагах.

Убедена съм, че членовете на Комисията работиха отговорно, добросъвестно и с надеждата да допринесат за хармонизирането на отношенията ни в Братството.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: 1. Протокол от заседанието на Комисията от 28.03.2015год., съдържащ взетите Решения за предложения.

 

2. Пояснения към предложенията, изготвени от Председателя по молба на братя и сестри.

 

ИЗГОТВИЛ: адв. Румяна Радкова/

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fasebook.jpg

 

Любезни братя и сестри,

По молба на приятели от братските групи в страната ИЗЛАГАМ пояснения към предложенията за промени в Устава на нашето Общество на Комисията за изготвяне на предложения за промени в Устава, така, както са отразени в приложения Протокол от заседанието и от 28.03.2015г.:

1. Първата промяна засяга състава на хората, които имат право на глас да вземат решения в Общото ни събрание. Към момента право на глас имат:
а/ ръководителите на братските групи,
б/ целият досегашен братски съвет и
в/ Председателят на Контролно-ревизионната комисия,

а делегатите, избрани от братските общности в пропорция – десет човека избират един свой делегат - имат право да присъстват и да се изказват, но нямат право на глас при вземането на решенията.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е: Право на глас в Общото събрание да имат:
а/ отново ръководителите на братските групи,
б/ само Председателят на досегашния братски съвет и
в/ избраните по стария начин делегати - десет човека избират един делегат, също да имат право на глас.

МОТИВИТЕ ни за това са:

а/ Участието на делегати, избрани от групите, които са се регистрирали в Братството гарантира, че ОС ще взема решения:
- прозрачно, заради участието на делегати, избрани специално за участие в работата на ОС при предварително оповестен дневен ред
- ще бъдат обсъдени повече мнения по отделните теми
- Членовете на Управителен съвет с вече изтекъл мандат, БЕЗ Председателя, които до момента са изпълнявали решенията на ОС ще бъдат равнопоставени с всички останали братя и сестри, т.е. няма да определят решенията на ОС със своите осем гласа, което гарантира вземането на принципни решения от ОС. Няма пречка същите хора да бъдат избирани за делегати.
б/ Братята и сестрите от София също ще имат право да участват в гласуването, тъй като до момента те дори нямат Ръководител , когото да избират и да ги представлява в работата на ОС.
в/ Както ще поясня и по-надолу, към момента Ръководителят на Братството представлява и софийската общност, но хората от София НЕ участват при избора му., защото нямат право на глас в ОС.

2. Второто предложение за промяна не се нуждае от коментар. Липсата на такъв текст води до неясноти при определянето на резултатите от гласуването.

3. Отпадането на Чл. 18.2. означава, че занапред Председателят на Братския съвет НЯМА да представлява братята и сестрите от София, а те сами ще си избират ръководител, каквото право имат всички братя и сестри извън гр. София. Моментното състояние:

а/ Лишава всички в София от възможността да избират чрез свой представител в Общото събрание.

б/ Липсата на право да избират означава за братята и сестрите от София и пълно неучастие при вземането на решенията в Братството, включително и поради това, че

в/ Председателят, който „отговаря” за тях не може да бъде отзован от тях, в случай, че не изразява мненията и интересите им.

4. Четвъртото предложение представлява гаранция, че всички братя и сестри ще имат право да създават своите братски групи, включително и в гр. София.

5. Петото предложение е гаранция, че братята и сестрите в София няма да вземат връх над останалите братски групи.

Надявам се, че сега нещата са по-ясни.

 

Светъл ден!
Председател на Комисията: Адв. Р. Радкова

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×