Jump to content
hristo

Животът на Исуса

Recommended Posts

Здравейте, мили приятели.
 
С радост искам да ви покажа тази сканирани книги.
Преди няколко години започнах да търся книгата, която споменава Учителя в две писма до Иларионова.
Книгата се казва „Животът на Исуса“.
Тъй като не се споменава от кой автор е, започнах да сканирам книгите с подобно заглавие. Двете писма ще сложа най-отдолу. Все още не съм сигурен коя точно е книгата, но мисля че всичките са интересни.
 
Ето и шестте сканирани книги.
Надявам се да ви харесат.
Поздрави.
 
1893г. - Живота на Исуса - Ернес Ренан
 
1927г. - Животът на Христа - Джиовани Папини
 
1939г. - Живота на Исуса - Франсоа Мориак
 
1940 - Животът на Исуса - Чарлз Дикинс
 
1951г. - Животът на Исуса Христа - Марковски
 
1921г. - Посвещение в Христа - Седир
 
 
Ето двете писма на Учителя, в които говори за книгата:
 
София, 7.Х.1908г.
 
Люб. Г-жа Е. Иларионова,
 
Писмото Ви получих. Поменатата книга „Животът на Исуса“ Имам предвид да я дам да се подвърже и като й турят премяната, ще ви я изпратя да ви гостува. Надявам се да останете доволни. Тя не е някоя бъбрица. Скромна е по характер. С нея ще се разберете. Тя носи мисли на велико минало.
 
За събитията, които стават, няма защо да се безпокоите. Работите ще се уредят по най-добрия начин. Отгоре засега имат предвид мира и напредъка на Царството Божие. Благоприятното време за полезна работа трябва да се използува. Ако прегрешенията а хората станат навсякъде нетърпими, тогава мирът може да се наруши. Засега има голяма надежда от един общ обрат на работите. В това направление работят — да спрат едно голямо зло, което може да разруши много человечески сърца и да сломи много души, които едва се повдигат.
 
Человеците често на земята търсят своето нещастие за някаква си мнима слава, за някаква привидна сянка, а забравят своя дълг към Бога, человеците и своята душа. Но има и души напреднали, които разбират за благото на человеческия род. Моят поздрав на Костадина и брат Ви, и Вам.
 
П. К.Дънов
 
* * *
 
София, 17.ХІ.1908г.
 
Л.И. К. Иларионова,
 
Наверно вий все още очаквате „Животът на Христа“. И в очакванието времето се вижда дълго. Но при такива случаи е потребно търпението. Само тогава идва сполуката в живота. С днешната поща ви изпращам книгата и надявам се да останете благодарна. Само една добра мисъл по някой път съставлява цяло богатство за една жадующа душа. Добрите мисли, добрите желания в живота са лъчите, които го освежават и възрастяват. Те са Господните блага, които идат да осветляват пътеките на тоя материален живот, гдето скърби и страдания са спътници на человеческата душа. Те са утехата, насърчението на страждующите. А да се ползува человек от тия блага, той трябва да има ум, трябва да има душа възприемчива, да задържи доброто в себе си, за да не мине то като вода по голите скали и се превърне на порой.
 
Често прекроените долини представляват человеческото смирение и трудолюбие, а планинските голи върхове ― неговата гордост и надменност. Да, те са високи, величествени, но са студени и безжизнени. Но не искам от тая аналогия Вий да вадите крайни заключения. Аналогията изобщо е вярна, но в рамките на своите логически премисли. Защото и върховете, и те си имат своите добри страни. Кога се прави една аналогия, трябва винаги да има контраст. В контрастите е отношението на Истината. Понеже долините са долини по причина, че има върхове. И върховете са върхове по причина, че има долини. Ако не би имало върхове, не би имало и долини, и ако нямаше долини, нямаше да има и върхове. Всичко е добро на този, който разбира.
 
Поздрав на К. и Б.
 
Ваш верен: П.К.Дънов

Untitled collage (1).jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×